Kulinarne kaprysy Karolki

Wpis

piątek, 12 lutego 2016

Tatar ze śledzia

Nigdy nie byłam chętna spróbować tatara. Przerażało mnie surowe mięso wołowe, a do tego surowe żółtko jaja. W mojej głowie roiły się scenariusze ciężkich zatruć lub poważnych chorób pasożytniczych. Podczas naszych wakacji nad Bałtykiem spróbowałam tatara z łososia i był przepyszny. Pamiętam, że porcja była tak ogromna, że ciężko nam było po niej zjeść danie główne. Kilka miesięcy później, w domu teściów został przygotowany tatar wołowy. Wszyscy chętnie do pałaszowali, więc uległam i spróbowałam odrobinę... Na tej odrobinie się nie skończyło, bo i ten bardzo mi posmakował. Teraz przyszedł czas wypróbować tatar ze śledzia :) Wiadomo, śledź jest takim produktem, którego nie wszyscy lubią. Ale jeśli są to Wasze smaki, to zachęcam do wypróbowania.

Tatar ze śledzia

Składniki:

  • 3 filety śledziowe a'la matjas
  • 4 małe ogórki konserwowe lub 2 duże
  • 1/2 cebuli czerwonej - moja była dość duża
  • pęczek koperku
  • 3 małe maślaki marynowane
  • 2 łyżeczki oleju
  • 1/2 - 1 łyżeczka musztardy
  • świeżo mielony pieprz
  • sok z 1/4 - 1/2 cytryny (według upodobań)

Wykonanie:

Śledzie moczymy w wodzie lub mleku, żeby straciły słony smak. Kiedy się wymoczą, kroimy je w drobną kosteczkę. Ogórki konserwowe i cebulę również siekamy w kostkę - podobnych rozmiarów. Mieszamy wszystko razem, dodajemy posiekany koperek i odsączone, pokrojone w taką samą kostkę marynowane grzybki. Całość doprawiamy musztardą, sokiem z cytryny i mielonym pieprzem. Dodajemy też olej, żeby tatar był bardziej lśniący i wilgotny. Podajemy z pieczywem.

Tatar ze śledzia

Tatar ze śledzia

Tatar ze śledzia wielkanoc post śledź tatar ze śledzia tatar śledzie

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
karolina_2312
Czas publikacji:
piątek, 12 lutego 2016 12:13

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz