Kulinarne kaprysy Karolki

Wpis

wtorek, 12 stycznia 2016

Sajgonki z kaszanką + dip jabłkowo-cebulowy

Na pomysł sajgonek z kaszanką wpadłam już dawno, ale nigdy nie mogłam zebrać się do jego realizacji. Ostatnio, zachęcona spring rollsami, zabrałam się za połączenie kaszanki z papierem ryżowym. Wyszło świetnie, choć nie wiem co bardziej mi smakowało - sajgonki czy dip z cebuli i jabłka? Koniecznie wypróbujcie to połączenie, bo choć może wydawać się dziwne, jest fantastyczne!

Sajgonki z kaszanką + dip jabłkowo-cebulowy

Składniki:

  • 2 kaszanki
  • pieprz
  • majeranek
  • 3/4 łyżeczki musztardy
  • 6 arkuszy papieru ryżowego
  • olej do smażenia

Dip jabłkowo-cebulowy

  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 1,5 małego jabłka lub 1 średnie
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • papryka ostra

Wykonanie:

Kaszanki rozbebeszamy, czyli wyciągamy ich zawartość z osłonki, a następnie podgrzewamy ją na patelni bez tłuszczu. Kiedy masa się podgrzeje i zrobi bardziej plastyczna, dodajemy do niej musztardę, doprawiamy pieprzem i majerankiem. Ważne jest, żeby kupić dobre jakościowo kaszanki, które już są oryginalnie dobrze doprawione. Ma to duży wpływ na końcowy smak dania. Inaczej musimy liczyć się z mocniejszym doprawieniem farszu. Lekko przestudzony farsz układamy na zwilżonych letnią wodą arkuszach papieru ryżowego (umieszczamy pojedynczo arkusze w dużym, płaskim naczyniu z letnią wodą na kilkanaście sekund, aby zrobiły się elastyczne) - na dole, mniej więcej na środku. Zwijamy brzegi do środka, aby nachodziły na farsz, a następnie od dołu zwijamy arkusze w rulon jak gołąbki. Tak przygotowane sajgonki smażymy na głębokim oleju na złoty kolor, aż papier nabierze chrupkości.

Przygotowujemy dip - na maśle podsmażamy pokrojoną w duże kawałki cebulę i cząstki jabłka. Kiedy zmiękną, przekładamy je do blendera i miksujemy na gładką papkę. Otrzymany dip doprawiamy octem ryżowym, cukrem, solą i papryką ostrą do smaku.

Sajgonki z kaszanką + dip jabłkowo-cebulowy

Sajgonki z kaszanką + dip jabłkowo-cebulowy

Sajgonki z kaszanką + dip jabłkowo-cebulowy kuchnia fusion kuchnia orientalna sajgonki kuchnia polska kaszanka

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
karolina_2312
Czas publikacji:
wtorek, 12 stycznia 2016 13:22

Polecane wpisy

Trackback

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Kaprysy Karolki


blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa