Kulinarne kaprysy Karolki

Wpis

poniedziałek, 14 grudnia 2015

Makaron z białym serem

Co Wam najmocniej zapadło w pamięć ze stołówkowych obiadów w szkole? Mnie pierogi ruskie - ogromne, pyszne, mocno okraszone; ohydne kotlety z panierowanej mortadeli i słodki makaron z białym serem. Niedawno przypomniał mi się ten makaron, więc postanowiłam go sobie przygotować. Ostatni raz jadłam go tak dawno, że nie wiem czy smakuje podobnie do tego stołówkowego, ale jest przesmaczny. Taka porcja wystarczy dla 2-3 osób w zależności od tego, jak bardzo są głodne :)

Makaron z białym serem

Składniki:

  • 200 g makaronu świderki
  • 150 g twarogu półtłustego
  • 1 cukier waniliowy (15 g)
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • sól

Wykonanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu po czym odcedzamy i pozostawiamy w garnku, w którym się gotował. Dodajemy do niego śmietanę, cukier i cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy. Na makaron kruszymy twaróg i jeszcze raz delikatnie wszystko mieszamy. Wykładamy na talerze i spożywamy póki jest ciepłe :-) 

Makaron z białym serem

Makaron z białym serem twaróg kuchnia polska makaron

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
karolina_2312
Czas publikacji:
poniedziałek, 14 grudnia 2015 13:44

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • uslyszaneprzeczytane napisał(a) komentarz datowany na 2015/12/14 15:18:18:

    To ulubione danie mojego Malucha :) Tylko, że bez śmietany, za to polane roztopionym masełkiem.

  • wedelka napisał(a) komentarz datowany na 2015/12/17 12:03:29:

    Dla mnie makaron z twarogiem tylko w wersji wytrawnej z dodatkiem kiełbaski :) Z cukrem to nie moja bajka :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Kaprysy Karolki


blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa