Kulinarne kaprysy Karolki

Wpis

środa, 18 listopada 2015

Zapiekana chałka czyli pudding z chałki

Ostatnio poprosiłam Męża, by kupił przed pracą obwarzanka dla dziecka. Musiał być bardzo zaspany, bo zamiast małego obwarzanka kupił ogromną chałkę :P Od jakiegoś czasu staram się odchudzać, a Małemu chałka nie przypadła do gustu, dlatego zjedliśmy tylko 3 kromki zanim zrobiła się czerstwa. Szkoda mi było takiej pięknej, puchatej chałki, więc zrobiłam z niej pudding, czyli po prostu zapiekłam ją pod jajkami zmiksowanymi z cukrem, śmietanką i mlekiem. To było tak pyszne, że czekam, aż Mąż znowu się pomyli i przyniesie do domu chałkę :) Góra chrupiąca, a dół miękki, zwarty, słodki - jak pudding :)

Zapiekana chałka czyli pudding z chałki

Składniki:

  • 3/4 dużej chałki
  • masło
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki śmietany kremówki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • opcjonalnie: bakalie, cukier puder

Wykonanie:

Jaja miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy powstanie jasna masa, dodajemy do niej śmietanę i mleko i miksujemy jeszcze chwilę. Chałkę kroimy na kromki grubości palca (ok. 1,5 cm) i smarujemy masłem przynajmniej z jednej strony. Tak przygotowane kromki układamy skośnie w formie żaroodpornej wysmarowanej masłem. Kromki należy układać pod kątem, lekko położone, obracając co drugą, by wyglądały jak ułożone "na zakładkę" (z racji tego, iż chałka nie jest symetryczna, a chcemy jak najlepiej wykorzystać miejsce w foremce). W tym momencie można chałkę posypać ulubionymi bakaliami, np. rodzynkami, kawałkami moreli czy jabłek - ja wybrałam żurawinę. Zalewamy całość masą i odkładamy na 15 minut. Po tym czasie wkładamy formę do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (góra-dół) i pieczemy przez ok. 35 minut. Góra powinna być chrupiąca i ładnie zrumieniona. Wierzch można posypać cukrem pudrem po lekkim przestudzeniu. W środku chałka jest cudownie słodka i miękka, namoczona masą jajeczno-smietanową.

Zapiekana chałka czyli pudding z chałki

Zapiekana chałka czyli pudding z chałki Pudding chałka czerstwe pieczywo dla dzieci kuchnia brytyjska

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
karolina_2312
Czas publikacji:
środa, 18 listopada 2015 09:51

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • madeline82 napisał(a) komentarz datowany na 2015/11/18 21:21:38:

    Takim puddingiem w formie deseru możesz mnie Karolina częstować codziennie :-).

Dodaj komentarz