Kulinarne kaprysy Karolki

Wpis

środa, 16 września 2015

Zupa ogórkowa

Zupę ogórkową każdy zna, nawet jeśli za nią nie przepada. Będąc małym dzieckiem strasznie się zdziwiłam, kiedy zobaczyłam na sklepowej półce przecier ogórkowy. U nas nigdy tego nie używaliśmy :) Każdego roku mamy swoje ogórki kiszone, które w okolicy uchodzą za najlepsze (mimo, iż ja za kiszonymi nie przepadam :P), dlatego nigdy nie poszliśmy na łatwiznę z kupnym przecierem. Nie wykluczam, że zrobię kiedyś swój przecier, domowy, ale po kupny nie sięgnę nigdy. Niedawno okazało się, że także mój Syn pokochał zupę ogórkową. Często robię ją dla niego na skrzydełkach z kurczaka, ale pyszna jest również na żeberkach wieprzowych. Najgorsze dla mnie w całym przygotowywaniu zupy ogórkowej jest tarcie świeżych, twardych warzyw korzeniowych. Dlatego wpadłam na pomysł, by lekko je obgotować, a dopiero później zetrzeć na tarce - jest o niebo lepiej!

Zupa ogórkowa

Składniki:

  • 600 g kurczaka lub żeberek wieprzowych - może być porcja rosołowa z dodatkiem skrzydełek, u mnie jednak były to same skrzydełka - 5 sztuk
  • 2 l wody
  • 4 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 1 mały por
  • nać selera
  • kawałek selera
  • 1 pietruszka korzeniowa
  • 2 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • sól
  • pieprz
  • 8 ogórków kiszonych - cała zawartość słoika 900ml
  • 2 - 3 łyżki wody z ogórków
  • 2 - 3 łyżki śmietany 18%

Wykonanie:

Jeśli zupę gotujemy na drobiu, to w garnku umieszczamy właśnie kawałki lub porcję z kurczaka, liście, ziela, pora, pietruszkę, marchewki i selera z nacią. Zalewamy 2 litrami wody. Jeśli jednak gotujemy na wieprzowych żeberkach, to najpierw gotujemy w 2 l wody żeberka, liście laurowe i ziela angielskie, a dopiero potem dodajemy warzywa, kiedy mięso zmięknie. Kiedy w warzywa będzie możliwe wbicie widelca (będą tylko lekko miękkie), wyciągamy je. Marchew, pietruszkę i selera ścieramy na tarce i wrzucamy z powrotem do zupy. Obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę i również wrzucamy do zupy. Doprawiamy łyżeczką soli. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Kiedy ziemniaki zmiękną, trzemy na tarce ogórki kiszone i dodajemy do zupy. Ja dodałam całą zawartość 900 ml słoika, czyli 8 ogórków. Jeśli dla kogoś zupa jest za mało kwaśna, dodajemy jeszcze 2-3 łyżki wody z tychże ogórków. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec zupę zabielamy kilkoma łyżkami zahartowanej śmietany. Jeśli podaję zupę ugotowaną na żeberkach, to obieram je z mięsa, a następnie drobię to mięso na kawałki i wrzucam do zupy, żeby przy nakładamy zupy każdemu trafiły się w równej ilości kawałki mięsa. Jeśli zupa ugotowana była na skrzydełkach, to do talerza wrzucam po skrzydełku. Przy zupie gotowanej na porcji rosołowej postępuję tak, jak przy żeberkach. Smacznego.

Zupa ogórkowa

 

Zupa ogórkowa kuchnia polska zupa zupa ogórkowa ogórki kiszone

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
karolina_2312
Czas publikacji:
środa, 16 września 2015 10:55

Polecane wpisy

Trackback

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Kaprysy Karolki


blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa