Kulinarne kaprysy Karolki

Wpis

piątek, 28 sierpnia 2015

Orientalny krem z czerwonej soczewicy

Do dzisiaj sama się zastanawiam jak to się stało, że powstała ta zupa... Zobaczyłam w sklepie czerwoną soczewicę i jakoś do mnie "przemówiła" :) Wcześniej nigdy jej w kuchni nie używałam, dlatego na pierwszy raz ostrożnie wybrałam zupę. Wyszło bardzo dobrze, dodatek orientalnych przypraw rozgrzewa, a soczewica jako roślina strączkowa zapewnia uczucie sytości. Jako, że uwielbiamy zupy, dla nas taki krem to strzał w 10!

Zupa - krem z czerwonej soczewicy

Składniki:

  • 800 g wieprzowych kości żebrowych
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 2 l wody
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka korzeniowa
  • kawałek selera
  • 1 młody por lub kawałek starszego
  • nać selera
  • 1 duży ziemniak
  • szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 papryczka peperoni (bez nasion)
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 3/4 łyżki imbiru mielonego
  • 1,5 ząbka czosnku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • kolendra świeża
  • śmietana (opcjonalnie)

Wykonanie:

Do garnka wkładamy kości i zalewamy je wodą - ok. 2 litrami. Dorzucamy liście i ziela angielskie. Zaczynamy gotować. Kiedy mięso zmięknie, dodajemy oczyszczonego pora i obrane: pietruszkę, selera, ziemniaka i marchewki pokrojone w plastry lub kostkę. Dokładamy nać selera i posiekaną papryczkę peperoni. Doprawiamy łyżeczką soli. Po 5 minutach dodajemy również opłukaną soczewicę i gotujemy, aż wszystkie warzywa zmiękną. Kiedy to nastąpi, wyciągamy kości, ziele, liście, pora i nać selera, a całą zupę miksujemy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, koncentrat pomidorowy, paprykę słodką, imbir i pieprz cayenne. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z posiekaną kolendrą i kleksem śmietany.

Orientalny krem z czerwonej soczewicy

Wpis dodaję do akcji:

Na ostro


Orientalny krem z czerwonej soczewicy soczewica czerwona zupa krem

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
karolina_2312
Czas publikacji:
piątek, 28 sierpnia 2015 08:53

Polecane wpisy

Trackback