Kulinarne kaprysy Karolki

Wpis

czwartek, 06 sierpnia 2015

Gofry z cukinią

Myślałam, że moja przygoda z cukinią w tym sezonie dobiegła końca, a tu się okazało, że jeszcze 2 krzaczki będą owocować... Oczywiście, to żaden problem, bo pomysłów mam jeszcze przynajmniej 5 :) Oby tylko czasu mi na wszystkie starczyło... Cukinia nie oznacza tylko obiadów, czy ciast. Dodałam ją do gofrów i też się sprawdziła. Gdyby polać je sosem czosnkowym, koperkowym lub ostrym pomidorowym, oooo, to już by było niebo!

Gofry z cukinią

Składniki:

  • 300 g cukinii (waga po wycięciu gniazd nasiennych)
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki wody
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Cukinię trzemy na tarce o małych oczkach i odstawiamy na ok. 5-10 minut, by puściła soki. Po tym czasie dokładnie ją z nich odciskamy. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy, by nie było grudek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy w rozgrzanej gofrownicy posmarowanej olejem. Gofry będą chrupiące tylko wtedy, gdy gofrownica będzie dobrze nagrzana i kiedy ma wysoką moc. Przy 700W raczej na to nie liczcie. Jeśli chcecie zwiększyć szanse na chrupkość gofrów, proponuję osobno ubić białka i dodać je dopiero na samym końcu, po czym delikatnie wymieszać z masą.

Gofry znikały z talerza na bieżąco, dlatego ciężko o dokładną liczbę, ale wyszło ich ok. 8 sztuk.

Gofry z cukinią

Gofry z cukinią gofry cukinia

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
karolina_2312
Czas publikacji:
czwartek, 06 sierpnia 2015 21:54

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • madeline82 napisał(a) komentarz datowany na 2015/08/06 22:24:29:

    Super pomysł dodania do gofrów cukinii. Gofry nie zawsze trzeba jeść na słodko.

  • gin86 napisał(a) komentarz datowany na 2015/08/07 12:52:57:

    Ciekawy pomysł, będę musiała spróbować przygotować takie oryginalne gofry :)

Dodaj komentarz