Kulinarne kaprysy Karolki

Wpis

sobota, 11 lipca 2015

Granola z bananami i czekoladą

Nie ma nic lepszego niż domowy odpowiednik swojego ulubionego jedzenia. Musli/granolę po prostu uwielbiam! Używam jej nie tylko na śniadanie, kiedy mam ochotę na miskę chrupiących płatków z mlekiem, ale i do deserów albo nawet jako przekąskę bez żadnego dodatku. Kupuję sobie paczkę - przystosowaną do leżenia na półce przez baaaaardzo długi czas i mogę się tylko zastawiać ile przeszła zanim trafiła do mnie i ile w niej sztucznych dodatków. Niezdrowe tłuszcze, wspomagacze smaku i tym podobne E. A przecież tak łatwo zrobić sobie w domu swoją własną. Ulubioną. Taką, jakiej w sklepie nie ma, z wybranymi dodatkami. Lubię wszystko z bananami, a taka wersja granoli najszybciej u nas w domu znika. Może to wynika z jej prostoty, a może po prostu jest dobra? :) Chyba musicie spróbować sami.

Granola z bananami i czekoladą

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka płatków pszennych
  • 1 szklanka płatków jaglanych
  • 1/2 szklanki otrębów owsianych
  • 6 łyżek miodu
  • 200 g chipsów bananowych
  • tabliczka czekolady mlecznej (100g)

Wykonanie:

Wszystkie składniki zbożowe (pierwsze 4 pozycje) i miód mieszamy ze sobą dokładnie i wykładamy na blachę piekarnika wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia. Pieczemy ok 20-25 min w 170 stopniach (grzanie góra-dół), mieszając co 5 minut i uważając, by za bardzo nie przypiec płatków. Kiedy płatki przestygną, dodajemy chipsy bananowe i posiekaną czekoladę. Wygodniej nam będzie jeśli chwilę wcześniej włożymy czekoladę na parę minut do zamrażalnika. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Granola z bananami i czekoladą

Granola z bananami i czekoladą granola domowy wyrób

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
karolina_2312
Czas publikacji:
sobota, 11 lipca 2015 15:07

Polecane wpisy

Trackback