Kulinarne kaprysy Karolki

Wpis

poniedziałek, 27 lipca 2015

Bigos z cukinii

Skoro mam sporo cukinii w swoim ogródku, ciągle wymyślam jak ją zużyć, żeby nie było monotonnie. Mój mąż raz w życiu jadł bigos z cukinii i bardzo mu smakował. U nas w domu nigdy czegoś takiego nie robiliśmy. Ciągle suszył mi głowę o przygotowanie takiego, jak tamten, który jadł wiele lat temu. Przyznam szczerze, że na początku wyobraziłam sobie taki bigos jako wegetariańską wersję tradycyjnego bigosu :) ...że cukinia to zamiennik kiełbasy. To przecież trochę nie ma sensu. Po dłuższym dociekaniu dowiedziałam się, że cukinia to zamiennik kapusty. Bardzo się zdziwiłam, kiedy przeglądałam blogi kulinarne, a tam na bigos z cukinii z elementów mięsnych składała się tylko kiełbasa. Dla mnie to wtedy raczej przypomina leczo, niż bigos. Tradycyjny bigos powinien zawierać taką samą ilość mięsa, co kapusty (wagowo). No i jak najwięcej rodzajów mięs, a jego smak podbija czerwone wino. Przełożyłam te zasady na bigos z cukinii i zrobiłam go nie tylko z kiełbasą, ale też boczkiem i wieprzowiną, a wino dodałam białe, bo takie mi pasowało co warzyw. Wiadomo, cukinii musi być więcej, bo bardzo traci na wadze. Wyszło podobno bardzo dobrze, dlatego polecam Wam mój przepis z czystym sumieniem.

Ciekawy był dla mnie fakt, że bigos podaje się na przystawkę. Dodaję go w takim razie do kategorii przystawki, mimo, że u nas często stanowi on obiad.

Bigos z cukinii

Składniki:

  • 2,5 kg cukinii (waga po wycięciu gniazd nasiennych)
  • 250 g marchewki (5 sztuk)
  • 6 średniej wielkości cebul
  • 6 łyżek oleju, a najlepiej smalcu
  • 800 g kiełbasy
  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 300 g boczku wędzonego
  • 4 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżki papryki ostrej
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Na 3 łyżkach tłuszczu (oleju bądź smalcu) podsmażany kiełbasę pociętą w półplasterki. Kiedy się podsmaży, wyciągamy ją łyżką cedzakową i przekładamy do dużego garnka. Na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojony w kostkę boczek, a następnie po przełożeniu go do garnka z kiełbasą, podsmażamy tak samo pokrojone mięso wieprzowe. Dodajemy paprykę słodką i ostrą. Kiedy mięso się podsmaży, zalewamy je wodą i dusimy do miękkości pod przykryciem. Jeśli mięso jest już miękkie, zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze do momentu odparowania wody, po czym przekładamy wszystko do garnka. Na pozostałych 3 łyżkach tłuszczu smażymy cebule pokrojone w dużą kostkę. Po chwili dodajemy do nich starte na tarce o dużych oczkach marchewki. Cukinię ścieramy do dużej miski w ten sam sposób (duże oczka tarki), solimy i odstawiamy na 10 minut, a po tym czasie odsączamy dokładnie z wody. Odciśniętą cukinię dodajemy do warzyw, chwilę smażymy, a następnie zalewamy białym winem. Czekamy, aż wino odparuje, mieszając od czasu do czasu. Przekładamy do garnka i dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy. Dusimy całość min. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy pieprzem. Solić już nie trzeba, gdyż soliliśmy cukinię i to wystarczy.

Bigos z cukinii

Bigos z cukinii bigos cukinia

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
karolina_2312
Czas publikacji:
poniedziałek, 27 lipca 2015 09:43

Polecane wpisy

Trackback