Kulinarne kaprysy Karolki

Wpis

wtorek, 02 czerwca 2015

Ratatouille / ratatuj

Tytuł pisało mi się ciężko - przyznaję, ale ta francuska potrawa jest dużo prostsza niż jej nazwa :) Szczerze powiedziawszy, to nie pokładałam zbyt wielkich nadziei w tym daniu. Nie sądziłam, że mi posmakuje, a tu takie miłe zaskoczenie! Same warzywa duszone na oliwie i przyprawione ziołami naprawdę wystarczają, żeby zadowolić swoje kubki smakowe. Jednak francuzi wiedzą co dobre :) Ratatouille jedliśmy z chrupiącą bagietką, ale świetnie będzie pasować jako dodatek do mięs. Na pewno zrobię je przy okazji następnego grilla, bo już marzy mi się w parze z karkówką.

Ratatouille / ratatuj

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 małe cebule
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia żółta
  • 1 cukinia zielona
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • sól
  • pieprz
  • estragon
  • oregano
  • tymianek

Wykonanie:

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej cebulę posiekaną w piórka i pokrojony w kostkę czosnek. Kolejność dalszej pracy jest następująca: na bieżąco kroimy każde warzywo, a po wrzuceniu go na patelnie, każdorazowo przykrywamy ją pokrywką, aby całość dusiła się na średnim ogniu. Zaczynamy od warzyw, które się najdłużej duszą, czyli od papryk. Kroimy jedną paprykę, wrzucamy ją, zakrywamy patelnię i kroimy następną. Powtarzamy te czynności dalej z bakłażanem, cukinią żółtą, a potem zieloną. Cukinia żółta jest twardsza od zielonej, dlatego idzie po nóż wcześniej. Po wrzuceniu zielonej cukinii dusimy warzywa jeszcze ok 10-15 min. Ważne jest, by warzywa zmiękły, ale nie rozgotowały się na breję. Trzeba też całość bardzo delikatnie mieszać. Kiedy cukinia zaczyna mięknąć, dodajemy pokrojone na połówki lub ćwiartki (w zależności od wielkości - moje były duże) pomidorki. Po chwili dodajemy posiekane zioła i przyprawiamy całość solą i pieprzem. Po tym wszystkim potrawa dusi się tylko kilka minut i jest gotowa do podania. Ja niestety miałam świeży tylko estragon, a reszta ziół była suszona.

Ratatouille / ratatuj

Ratatouille / ratatuj kuchnia francuska wegetariańskie ratatouille ratatuj

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
karolina_2312
Czas publikacji:
wtorek, 02 czerwca 2015 13:02

Polecane wpisy

Trackback

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Kaprysy Karolki


blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa